minden, amit a kígyókról tudni érdemesBemutatkozás
A kígyók anatómiája
Vissza az időben
A kígyók és az ember
Érdekességek
Mitológia, legendák
A világ kígyószemmel
Magyarország kígyói
Terrárium
Siklók
Óriáskígyók
Mérges kígyók
Webáruház

A terrárium


A kígyóknál különösen fontos, hogy  megfelelő körülményeket biztosítsunk a terráriumban. Ráadásul a terrárium saját otthonunkat is csinosítja és színesebbé teszi.

A kígyók esetében e legfontosabb tudnivaló a terrárium méretét figyelembe véve, hogy a terrárium hossza megeggyezzen a kígyó teljes hosszával.

kigyosziget
Ez a terrárium ideális a kígyóknak, sok a búvóhely és a növény

Abban az esetben, ha nem szeretnénk mi magunk a terrárium elkészítésével bajlódni, akkor üzletekben kapható, teljesen összkomfortos terráriumot vásárolhatunk meg.
Sokan vannak viszont, akik maguk készítik el a kis  kedvencének élőhelyét, saját ízlés szerint.
Legfontosabb, mielőtt bármilyen berendezési tárgyat vásárolnánk a kisállatnak, hogy szerezzünk megfelelő információt az állat jólétéhez szükséges páratartalmat, klímát, talajt, nedvességet és életmódját illetően.

kigyosziget
Aneritrisztikus motley striped színű kis gabonasikló

A kígyóknál kissé bonyolult a megfelelő és egyben otthonos terrárium kialakítása. Ezeknél az állatoknál a legfontosabb szempont a talaj megválasztása. Ajánlatos üzletekben kapható virágföldet borítani a terrárium aljára, de keverhetjük azt keményebb földtípussal is, legyen pl. a tőzeg. Az utcáról, parkokból összeszedett föld szigorúan kizárt ilyen esetben, mivel azok igazán sokféle fertőzés melegágyai lehetnek.
Természetesen a föld mellé tehetünk kavicsokat, és egy kis homokkal is földobhatjuk a látványt. Alkalmas földtípusok: natúr, vegyszermentes kertiföld, tőzeg, fenyőféreg, féreg-tőzeg keverék, kókuszrost, csutkaalom (kukorica darálék).

kigyosziget
Vörös királysikló a terráriumban

Ki kell alakítanunk a hüllők számára búvóhelyet is. Alkalmas lehet erre bármilyen nagyobb faág, nagyobb méretű kő, vagy akár a boltokban kapható különböző égetett "házak" is kiválóan megfelelnek e célra.
Természetesen növényekkel is díszíthetjük a terráriumot. Van aki műnövényekkel próbállkozik, de van olyan is, aki egy kis cserépbe ülteti a növényeket, és azt belesüllyeszti a terrárium talajába. Ez esetben viszont figyelnünk kell arra, hogy nehogy mérgezű növényt ültessünk, valamint legyen az strapabíró, mert különben a levelei könnyen letörhetnek a kígyó alatt.

kigyosziget
A kígyók búvóhelyet igényelnek. A képen: japán erdei sikló

A páratartalom megoldása sem könnyű feladat, mivel a nem megfelelő páratartalmon tartott állatoknak rövid időn belül különböző betegségeik alakulhatnak ki (pl: bőrproblémák, kiszáradás, köszvény, vedlés elmaradása stb.). Azt tanácsolom, hogy szerezzünk be a terrárium belsejébe felszerelhető páratartalom mérő műszert, mert így elkerülhetjük a rossz tartási körülmények kialakulását. Mindig próbáljuk meg a lehető legtermészetesebb élőhelyet biztosítani állatunknak, mert a kígyók érzékeny lények, a hőmérséklet legkisebb változására megbetegedhetnek, koplalhatnak. Ha valami probléma lép fel, állatunk furcsán viselkedik, nem eszik akkor először gondoljuk végig, nem változtattunk-e valamit a tartásban. Már akár akár a terrárium berendezési tárgyainak átrendezése is megzavarhatja a kígyót. Ha valaki az első kígyója megvásárlását tervezi, ajánlom, hogy igénytelen és szép gabonasiklót, patkánysiklót, vagy királysiklót válasszon.

A terráriumi körülmények berendezésénél minden kreativitásunkat felhasználhatjuk, ráadásul a csinos otthon kialakítása nem kerül vagyonba sem. Jó dekorálást, kellemes szórakozást kívánok! Laughing

kigyosziget
Albínó banán színű kaliforniai királysiklówww.kigyosziget.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!