minden, amit a kígyókról tudni érdemesBemutatkozás
A kígyók anatómiája
Vissza az időben
A kígyók és az ember
Érdekességek
Mitológia, legendák
A világ kígyószemmel
Magyarország kígyói
Terrárium
Siklók
Óriáskígyók
Mérges kígyók
Webáruház

Óriáskígyók

kigyosziget

Előfordulás:

Észak-Mexikó, Közép-Amerika és Argentína, valamint megtalálhatók még néhány szigeten   mint például: Trinidad és Dominika.

kigyosziget
Rózsaboa

Kinézet:

Színük álltalában sárgás- vagy vörösesbarna, hátukon két, az oldaluknál összefolyó rombusz alakú mintázattal amelykben sárgásfehér csíkok fedezhetők fel. Fejük tetején vékony, lándzsa alakú minta van. A szemek előtt és mögöt a látószerveken is keresztülhaladó feketésbarna foltok találhatók. Hasi részén sárgásfehér, fekete foltokkal díszítve. Átlagos méretük 200-300 cm.

kigyosziget
Kutyafejű boa


 Terráriumi tartás:
Terráriumban könnyen tartható és tenyészthető, de viszonylag nagy férőhelyet igénylő állatok. Egy kifejlett hím és nőstény számára legalább egy 170x70x70 cm-es férőhely szükséges, amelyet két 100W-os izzóval világíthatunk meg. A nappali hőmérséklet 27-30, az éjszakai 22-24 C° legyen. Alomként legjobb a virágföld és a tőzeg alaposan meglocsolt keveréke, amelyet néhány hét alatt a boák szinte betonszilárdságúra döngölnek. Nem hiányozhat a nagy méretű vízmedence sem, amelybe hüllőink, különösen vedlés előtt, szívesen fekszenek. A medencének a könnyebb takaríthatóság kedvéért vagy kiemelhetőnek kell lennie, vagy pedig célszerű leeresztő csappal ellátni, mert kígyóink előszeretettel ürítenek bele. Táplálékként mérettől függően egerek, patkányok, tengerimalacok, nyulak, naposcsibék, galambok, tyúkok jöhetnek számításba.

kigyosziget
Kockás piton

Szaporodás:
Az óriáskígyók nem támasztanak speciális követelményeket a szaporodási előkészületekkel kapcsolatban. Egész évben párzanak, de a csúcsidőszak augusztus-szeptember és februártól májusig van. A boák három éves korukra válnak ivaréretté. A párzást követően a nőstények 119-295 napra hozzák világra kicsinyeiket. Irodalmi adat szerint egy nőstény – hím jelenléte nélkül – a szülést követően 22 hónappal ismét egészséges utódokat hozott a világra. Egy másik nőstény pedig 9 év alatt összesen 350 darab kis kígyót szült! Születéskor a kígyók 32-50 cm nagyságúak, természetesen a nőstény nagyságától, a kicsik létszámától függ a méretük. A szülést megelőzően a nőstény már nem fogad el táplálékot, teste erősen megtelik, és jól kivehető a kicsik összetekeredett alakja is. A megtermékenyített tojások az utódok teljes kifejlődéséig a nőstény ivarútjának uterusda szakaszában maradnak. A kis kígyók „születést” követően 10-20 perc múlva kibújnak a hártyás falú tojásokból. A kicsik száma 18 és 55 között változhat. Célszerű a kikelt kicsiket fertőtlenítőszeres vízben lemosni, majd az anyától külön véve tiszta terráriumba elhelyezni. Nagyon fontos, hogy azonos hőmérsékletű helyre kerüljenek a kicsinyek.

kigyosziget
Sárga anakondawww.kigyosziget.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!