minden, amit a kígyókról tudni érdemesBemutatkozás
A kígyók anatómiája
Vissza az időben
A kígyók és az ember
Érdekességek
Mitológia, legendák
A világ kígyószemmel
Magyarország kígyói
Terrárium
Siklók
Óriáskígyók
Mérges kígyók
Webáruház

Mérges kígyók

kigyosziget


A mérges kígyók felső állkapcsában egy, de akár több pár megnagyobbodott fog van, melyen keresztül a harapás során a méregmirigyekben termelődött méreg az áldozat testébe jut.

kigyosziget
Zöld mamba

 

A mérges kígyókat 4 családba sorolhatjuk:

  1. 1. Siklókígyók családja(a marások ennél a családnál igen ritkák)
  2. 2.  Mérges siklók
  3. 3. Tengeri kígyók
  4. 4. Viperafélék
A mérges kígyók ragyogó színükkel figyelmeztetik a ragadozókat, hogy ők veszélyesek.A korallsikló viszont ártalmatlan, mégis  a mérgeskígyók színeit ölti magára, hasonló céllal.

Zsákmányukat úgy szerzik, hogy meghaparják az áldazatot, a mérgüket a sebbe juttatják, és útjára engedik azt. A megmart állat természetesen menekül, ám percek múlva elpusztul. A kígyó a menekülő állatot kíváló szaglásának köszönhetően nyomon követi.

A mérges kígyóknak két méregfoga ismert:
  1. 1.Barázdás méregfog: a méregfog elöl, a domború oldalán egy kis végigfutó vájatot,barázdát visel, mely a zsákmányállat testébe vezeti a mérget.
  2. 2.Csatornás méregfog: úgy alakul ki, hogy a barázdás méregfog vájatának két széle összenő egymással, és egy, a fog belsejében végigfutó cső alakul ki, mely pontosabban és gyorsabban juttatja a mérget a zsákmányállat testébe.

kigyosziget
Korallkígyó


A méregmirigy egy exokrin mirigy, mely tulajdonképpen egy módosult ajakmirigynek tekinthető. Kivezető csöve a méregfog barázdájának vagy csatornájának tövébe nyílik.
Előfordulhatnak:Dél-Amerika, Délkelet- Ázsia dzsungeljeiben.

kigyosziget
Nyugati gyémánthátú csörgőkígyó


Tünetek:

A megmart végtag megdagad, a sérülés mentén hólyagosodik néhány nap múlva üszkösödni kezdhet. A dagadás nem sokkal a marás után kezdődik, átterjedhet az egész végtagra és a törzs végtaghoz kapcsolódó részére is. Vérzési és alvadási rendellenességeket, sokkot, vérnyomásesést, bénulást okozhat. Az idegbénulás először a szemizmokon észlelhető, majd a légző izmokat támadja meg. Előfordulhat izomkárosodás, fájdalmas izommerevség, bénulás és hosszantartó sokkos állapot következtében veseelégtelenség is. A kígyómarás után a legtöbb ember azonban semmiféle vagy csak csekély mértékű mérgezést szenved, mert nem kerül jelentős mennyiségű méreg a szervezetébe.

kigyosziget
Gaboni vipera

Kígyómarás: a segítségnyújtás szabályai

1. Nyugtassa meg a beteget! (A megnyugtatás a kezelés legfontosabb része)
2. A megmart végtagot helyezze nyugalomba (tegye sínbe vagy rögzítse)
3. Amilyen gyorsan csak lehet, vigye a beteget orvoshoz vagy kórházba
4. Ne tegyen semmi olyat, ami ártalmas lehet, pl. a seb kimetszése, kiszívása, és érleszorító alkalmazása (kivéve a lentebb említett eset).
5. Ha veszélyes idegmérget kibocsátó kígyófaj marására van gyanú (pl. kobra, mamba, krait, korallkígyó, ausztráliai kígyó vagy tengeri kígyó), tegyen szorítópárnát a sebre. Érleszorítás vagy erőteljes leszorítás fokozhatja a végtag elhalás esélyét. Fájdalomcsillapításra csak paracetamolt használjon, aszpirint soha.
6. Ha van önnél ellenméreg, vigye magával a kórházba vagy az orvoshoz.
7. Ha a kígyó elpusztult, vigye azt is magával, de akkor se nyúljon hozzá puszta kézzel, ha döglöttnek látszik.


 A kígyómarás egyetlen gyógyszere az ellenméreg.

Nem mindenkinek kell ellenmérget adni, akit megmart a kígyó. Kezelése szakértelmet igényel! Azoknak a betegeknek van szükségük ellenméregre, akik esetében a kígyóméreg bizonyítottan felszívódott és korán súlyos tünetek léptek fel, pl: eszméletvesztés, alacsony vérnyomás, a véralvadás hiánya, az orr vagy a fogíny vérzése, esetleg vérhányás, az izmok fájdalma és merevsége, bénulások, üszkösödések.
Az idegméreg legkorábban a szemizmok működésén figyelhető meg: felfelé tekintéskor a szemhéj nem emelkedik. A marás helyének enyhe vérzése és megduzzadása még nem indokolja az ellenméreg szükségességét.

kigyosziget
Vörös köpködő kobra

Megelőzés: kígyókhoz nem szabad hozzányúlni, térjünk ki az útjából! Bozótos, kígyók által lakott területen bakancs, zokni, hosszúnadrág viselése javasolt! Puszta kézzel ne gyűjtsünk tűzifát! Erdőben haladva az aljnövényzet bottal zörgesse! Cipőt, sátrat, hálózsákot ellenőrizni kell a használat előtt, csak jól zárható felszerelést használjon! A kígyó nem támad, csak ha megfélemlítik. Kígyómarással kapcsolatos információk a Fővárosi Állatkert állatorvosaitól, az Állatorvostudományi Egyetemtől vagy az Erzsébet Kórház Toxikológiai Osztályától szerezhetők be!

kigyosziget
Arany lándzsakígyówww.kigyosziget.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!