minden, amit a kígyókról tudni érdemesBemutatkozás
A kígyók anatómiája
Vissza az időben
A kígyók és az ember
Érdekességek
Mitológia, legendák
A világ kígyószemmel
Magyarország kígyói
Terrárium
Siklók
Óriáskígyók
Mérges kígyók
Webáruház

Érdekességek a kígyókról~ A világ legkisebb kígyója a vakkígyók csoportjába tartozó Leptotyplops bilinea, amely csupán 8 cm hosszú.

~ A világ legnagyobb kígyója címért több kígyó is verseng. A nagy anakonda súlyban a legnagyobb, akár 250 kg-ra és 10 méteresre is megnőhet, de esélyes a 7-8 m hosszú sziklapiton is. 

kigyosziget
Zöld anakonda

~ 2400 kígyófaj él a Földön.

~ A kígyók hidegvérűek, ami nem a vérük hőmérsékletére utal, hanem arra, hogy rá vannak utalva a környezet hőmérsékletére, mivel nem tudják szabályozni a testhőmérsékletüket. A kígyók tehát olyan hőmérsékletűek, mint amilyen a környezetük.

~ A királykobrák és egyes pitonok fészket építenek. A kígyókra nem jellemző az utódgondozás, de néhány faj őrzi a tojásait. A nőstények növényi anyagokból fészket hordanak össze, és vigyáznak az utódokra a kikelésig, ezalatt akár hónapokig éheznek.

kigyosziget
Burmai piton a tojásaival

~ A kígyók hosszú ideig képesek életben maradni táplálék nélkül. Egyes fajok, pl. sziklapiton akár fél évig vagy még tovább is koplalhatnak, ezalatt elkezd felszívódni a gyomruk. Amikor legközelebb zsákmányt ejtenek, a gyomorszövetek visszanőnek és ismét beindulnak az emésztési folyamatok.

kigyosziget
Kengurut bekebelező piton

~ A kígyók még a tengerekben is megtalálhatók, a tengerikígyók a világ legmérgezőbb állatai közé tartoznak.

kigyosziget
Halálos mérgű tengeri krait

~ Az afrikai tojásevő kígyó a fejénél négyszer szélesebb tojásokat is le tud nyelni úgy, hogy eközben nem reped szét se tojás, se a kígyó feje. Állkapcsa csuklósan kapcsolódó csontjainak szétcsúsztatása teszi lehetővé, hogy a kígyó ilyen tágra nyithassa a száját. A tojást az állat garatjában lévő csigolyanyúlványok törik össze, majd a tojás tartalma lefolyik a gyomorba, az összepréselt héjat pedig kiköpi. 

~ A repülőkígyók valójában nem repülnek, hanem siklanak a levegőben. Bordáikat kifeszítve akár 100 métert is képesek megtenni a levegőben.

kigyosziget
Repülőkígyó

~ Néhány kígyófaj, pl. az Afrikában élő köpködő kobra képes a mérgét ellensége szemébe köpni. A támadó kígyó felemeli teste első harmadát, ezáltal olyan magasra emelkedik, hogy akár egy ember szemébe is nézhet. A méregfogak elején található nyílásokon át kilövelli a mérget, mely az áldozat szemébe kerülve ideiglenes, vagy ellenszer nélkül végleges vakságot okozhat.

kigyosziget
Köpködő kobra

~ A mérgeskígyók mérge csak akkor jelent veszélyt, ha a véráramba kerül. Néhány állat, pl. a kígyászkeselyű vagy a mongúz mérgeskígyókat is zsákmányol. Miután megölték a kígyót, egyszerűen leharapják a fejet, hogy a méreg ne kerülhessen a testükbe.

kigyosziget
Mérgeskígyó fejésewww.kigyosziget.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!