minden, amit a kígyókról tudni érdemesBemutatkozás
A kígyók anatómiája
Vissza az időben
A kígyók és az ember
Érdekességek
Mitológia, legendák
A világ kígyószemmel
Magyarország kígyói
Terrárium
Siklók
Óriáskígyók
Mérges kígyók
Webáruház
A kígyók anatómiája

A kígyók (Serpentes) rendszertani besorolásuk szerint a hüllők osztályába tartoznak. Testük hosszúkás, hengeres, törzsük a legtöbb fajnál észrevétlenül olvad egybe a nyakukkal és a farkukkal. Legszembetűnőbb tulajdonságuk, hogy végtagjaik hiányoznak. Csupán az óriáskígyókon ismerhetők fel a hajdani lábak apró csökevényei az ún. anális karmok formájában, melyek a hímeken nagyobbak, mivel ezt a testrészt használják párzáskor a nőstény izgatására.

A kígyók testét szarupikkelyek borítják, melyek a fejen és a hason laposabb szarupajzsokká módosultak. A kígyók rendszeresen vedlenek, ez a folyamat teszi lehetővé a növekedésüket. A kígyók életük végéig nőnek. A vedlés során testük új szaruréteget képez, mely felváltja az elhalt szaruréteget. A kígyók tapintása a közhiedelemmel ellentétben nem vizes és nyálkás, hanem száraz, vagy viaszos.

kigyosziget
Gabonasikló pikkelyei

 A kígyók csontváza viszonylag egyszerű: koponyából, gerincoszlopból és bordákból áll. A bordák száma fajonként változik, általában 150 és 500 között váltakozik. A farokcsigolyák mindig borda nélküliek. Néhány faj csökevényes medencével és parányi végtagcsontokkal is rendelkezik. A csontváz legbonyolultabb része a koponya, melynek felépítésében néhány különleges sajátosságot figyelhetünk meg. Legfeltűnőbbek az állkapocscsontok, valamint a hozzájuk kapcsolódó egyéb csontok rugalmas, mozgékony összeköttetése. E rugalmas kapcsolódások miatt a száj és a nyaki rész igen tágulékony, s így a kígyók fejük átmérőjét is jelentősen meghaladó nagyságú zsákmányt is le tudnak nyelni. A fogak viszonylag gyengék, nem alkalmasak a rágásra, csak a zsákmány megragadására szolgálnak.

kigyosziget
Mérgeskígyó anatómiája

A kígyók kivétel nélkül húsevő állatok, vagy izmos testük szorításával, vagy méreggel ölik meg áldozatukat. A kígyók fontos érzékszerve kétágú, villás nyelvük, melyet állandóan öltögetnek. Amikor a kígyó a nyelvét nyújtogatja, valójában szagol, és a levegőben terjedő illatmolekulákat gyűjti össze, majd a kapott információt a szájüregében található Jacobson-szervvel elemzi, ezután az agyba továbbítja. A kígyó így gyűjt információt lehetséges ellenségeiről, zsákmányáról és szexuális partneréről.
A kígyók gyakorlatilag süketek, nincs külső fülük. Látásuk sem túl jó, a mozgást és a rezgéseket azonban érzékelik. Tekintetük merev, nem tudnak pislogni, mivel szemhéjuk összenőtt. Képesek viszont érzékelni a hőt, ami jó szolgálatot tesz vadászatkor.

kigyosziget
A kígyók nyelve fontos érzékszerv

A kígyók izomzata feltűnően nagy tömegű, szinte az egész állat egy masszív izomhenger. Különösen jelentősek a bordákra tapadó izmok, amelyek a bordákat, illetve az egész állatot mozgatják. Izmokra nemcsak a fojtással ölő fajtáknak van szükségük, a mérgeskígyók is izmosak, hiszen a kígyózó mozgáshoz és a fára mászáshoz is az izmok generálják a megfelelő erőt.

A megnyúlt test felépítésének megfelelően a kígyók belső szervei is érdekes elrendeződésűek. A páros szervek egyike általában elcsökevényesedett, visszafejlődött, például a tüdőnek minden kígyófaj esetében csak az egyik lebenye működőképes. Az hogy a jobb, vagy a bal tüdőfél működik-e, fajonként illetve csoportok szerint (boák, pitonok, siklók stb.) változik. A legtöbb fajnál a jobb tüdőlebeny a működőképes. A meglévő páros szervek sem egymás mellett, hanem egymás mögött helyezkednek el. A gyomor egy hosszú, izmos tömlő. A lassú emésztési folyamatoknak köszönhetően sokáig képesek koplalni.

kigyosziget
Gabonasikló egeret nyel

 A belek a kloakába torkollanak, ami az emésztő-, kiválasztó- és szaporítószervek közös kivezető nyílása. A szív viszonylag kicsi, két pitvarra és egy kamrára oszlik. A hímeknek páros, szarvszerű nemi szervük, ún. hemipéniszük van, ami a vesék mögött foglal helyet, és izmok segítségével kiölthető. A nőstényeknek mindkét oldalon van petefészkük. A kígyók lehetnek tojásrakók vagy elevenszülők. A kígyótojások nem kemények, mint a madaraké, hanem pergamenszerűek. Az embrió nem kapcsolódik jégzsinórral a tojáshoz, mint a madárfiókák, így a kígyóembrió a tojás helyzetének legkisebb változására belefulladhat a tojásfolyadékba. Ezért nagyon fontos, hogy a nőstény által lerakott tojásokat ne mozgassuk, és ugyanabban a helyzetben rakjuk őket keltetőbe, ahogy az anya lerakta a a tojásokat.  

kigyosziget 
Királysikló a tojásaivalwww.kigyosziget.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!