minden, amit a kígyókról tudni érdemesBemutatkozás
A kígyók anatómiája
Vissza az időben
A kígyók és az ember
Érdekességek
Mitológia, legendák
A világ kígyószemmel
Magyarország kígyói
Terrárium
Siklók
Óriáskígyók
Mérges kígyók
Webáruház

A kígyók és az ember

A kígyók és az emberiség kapcsolatát a végletek jellemzik. Egyes kultúrákban szent és sérthetetlen állatként tisztelik őket, de sajnos a világ legtöbb részén üldözött és pusztított élőlények.

kigyosziget
Ma is népszerűek a kígyóbőrből készült termékek

Az emberek félnek a csúszómászóktól, látványuk undort és viszolygást kelt a többségben. Ez több okra vezethető vissza. A kígyók legnagyobb ellenségei az idősebb generációkból kerülnek ki, akikbe "belenevelték", hogy félelmetes és veszélyes állatok. A neveltetés nagyon sokat számít. A szülők sokszor már kiskorban arra intik gyermeküket, hogy a kígyók rút, idegen és az emberre veszélyes állatok. A kígyók nagy többsége teljesen ártalmatlan az emberre, de a kígyó szó hallatán mindenkinek csontroppantó óriáskígyók vagy halálos mérgű mérgeskígyók jutnak az eszébe. Ez a felfogás helytelen, változtatni kellene rajta!

kigyosziget
Ez a kígyó lesz a főfogás

A kígyók külseje is teljesen más, mint a legtöbb állaté. Végtagjaik nincsenek, hason csúszva közlekednek, és ez a mozgásforma idegen az ember szemében. Állandóan öltögetik a nyelvüket, merev a tekintetük, és sokan helytelenül úgy hiszik, nyálkás, csúszós a tapintásuk. A halakkal azonosítják a kígyókat, akiknek szintén pikkelyeik vannak, és mivel a halak csúsznak, az emberek úgy gondolják, más pikkelyes állatok is nyálkásak. Az biztos, hogy a kígyók nem olyan ellenállhatatlanul puhák és édesek, mint egy kismackó vagy egy kiscica, az ember szemében nem tartoznak a szép állatok közé. Valójában az ember hatórozza meg a szépség fogalmát, és szerintem ez nagyon szubjektív. A kígyók gyönyörű színekben pompáznak, nagyon különleges és érdekes állatok. Valóságos túlélőművészek, már jóval az ember megjelenése előtt itt éltek a Földön. 

kigyosziget
Illegális kígyógyűjtés Mianmarban. Nem tudni, hogy ez a kobra házikedvenc lesz-e, valakinek a tányérján végzi majd, esetleg cipő vagy öv készül majd belőle.

 Az ember egyszerűen megbélyegzi a kígyókat, anélkül hogy megismerné őket, mivel amit nem ismerünk, attől félünk. A kígyóktól való félelem legtöbbször a tudatlanságból ered, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy minnél több figyelmet szenteljünk a hüllők megismerésének. Én magam is tapasztaltam, hogy az iskolás gyerekek nagyon fogékonyak az ismeretlen, különleges állatok megismerésére. Egyszer előadást tartottam a gabonasiklókról egy általános iskolában. A gyerekek érdeklődéssel hallgattak, és egyáltalán nem féltek megsimogatni, kézbe venni a saját siklóimat, akiket elvittem a bemutatóra. Az egyik kisfiú meg is kérdezte: Miért kell félniük a felnőtteknek a hüllőktől, hisz ez a kígyó teljesen ártalmatlan? Mióta magam is kígyókat tartok, ahol csak tudok, kampányolok a hüllők védelme mellett, beléptem herpetológiai társaságokba és iskolákban saját kígyóim bemutatásával igyekszem a fiatalabb generációkat rávenni a kígyók védelmére.

Az ember sajnos halálos veszedelmet jelent a kígyók számára. A mezőgazdasági területek rohamos térhódításával, a fakitermeléssel és az erdőpusztítással sok faj a kihalás szélére jutott. Még ma is kelendőek a feketepiacon - különösen a Távol-Keleti országokban - a kígyók különféle testrészei, melyeknek gyógyítóerőt tulajdonítanak, nem beszélve az értékes bőrről, ami szintén kelendő árucikk. A kígyók bőréből táskák, cipők, övek és egyéb kiegészítők készülnek. Az illegális állatbefogók évente több ezer kígyót gyűjtenek be és ölnek meg a bőrükért. Egyes ázsiai országokban a még élő pitonokat kampókra fellógatják és teletöltik a gyomrukat vízzel. A felfúvódott állatok bőre így könnyebben lehúzható és puhább lesz. Néha élve nyúzzák le a bűrüket.    

kigyosziget
Thaiföldön és Vietnamban sok kígyó élete a fazékban ér véget...

Sok ember óriáskígyókat vásárol az állatkereskedésekben vagy tenyésztőktől, nem számolnak viszont azzal, hogy évek múlva a néhány centis apróságként vásárolt állatka 3-5 méteres órissá növi ki magát. Amerikában például ez problémát jelent Floridában. Sokan feleslegessé  vált kifejlett burmai pitonojukat egyszerűen szabadon engedik az Everglades-mocsár területén, és a hatalmas kígyók birtokba vették a mocsarat. A pitonok elszaporodtak és mára már veszélyt jelentenek az őshonos állatok számára, mivel a nyúltól a vaddisznóig bármit képesek elkapni és lenyelni. Néhány tájékozatlan és felelőtlen gazdi miatt veszélybe kerülhet a helyi ökoszisztéma, sőt az emberi települések is. Egyre több gazda számol be arról, hogy a tyúkokat és más baromfiakat pitonok tizedelik, sőt kutyák is "eltűntek" nyomtalanul. Ha az állatvédők vagy a mocsár élővilágát őrző személyzet pitont talál, vagy bejelentés érkezik, az állatot befogják, és vagy egy hüllőszakértőnél vagy magánállatkertben helyezik el, vagy elpusztítják (az esetek többségében az utóbbi történik a pitonok tömeges megjelenése miatt). 

kigyosziget
Ázsiában népszerűek a különféle állatokat tartalmazó alkoholos italok fogyasztása. A képen "kígyó whisky" látható.

Úgy gondolom, jobban meg kellene ismertetni a hüllőket, kígyókat az emberekkel, mert nagyon félreértett állatok.

kigyosziget
Amazonas-i zöldkígyó. Az ember környezetpusztító tevékenysége miatt egyre több kígyó kerül fel a veszélyeztetett fajok listájára.www.kigyosziget.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!